Afghan girl

mei 13, 2012

bestuur

No Comments

Na de Mona Lisa is het misschien wel het beroemdste portret ter wereld: de foto van het Afghaanse meisje die met priemende groene ogen de camera in blikt

De foto, van National Geographic-fotograaf Steve McCurry, heeft duizenden mensen geintrigeerd. Wie is zij en wat is er sinds 1984, toen de foto
van haar gemaakt werd, met haar gebeurd. 

Zeventien jaar nadat haar foto op de cover van National Geographic magazine verscheen is daar nu een antwoord op te geven. Steve McCurry ging terug naar Afghanistan en vond haar terug.

McCurry startte zijn speurtocht in Nasir Bagh, het vluchtelingenkamp in Pakistan waar hij de foto heeft gemaakt. Na lang zoeken werd ‘The Afghan Girl’ op de foto herkend door een buurman. Hij vertelde dat het meisje Sharbat Gula en met haar gezin in een afgelegen gebied in Afghanistan woonde.

Sharbat Gula herinnerde zich nog dat McCurry een foto van haar had genomen, maar had er nog nooit een afdruk van gezien. Ze was verrast en voelde zich opgelaten door alle aandacht die de foto teweeg had gebracht.

 


Met toestemming van haar echtgenoot en familie mocht ze de sluier van haar gezicht nemen voor een nieuwe foto, de tweede die ooit van haar is gemaakt. Vlak nadat McCurry de eerste foto had genomen trouwde Gula. Ze kreeg vier dochters, van wie er een stierf als zuigeling. Ze werd in 1992 gerepatrieerd en keerde terug haar naar familie in Afghanistan.

National
Geographic heeft over de hele wereld gezocht naar wetenschappelijk bewijs om haar identiteit te bevestigen. Er is gebruikgemaakt van verschillende technieken, waaronder de hypermoderne irisherkenningstechniek, en een gezichtherkenningstechniek ontwikkeld door de FBI.

De vrouw heeft volgens McCurry zichtbaar geen gelukkig leven gehad. Ze hoopt op een betere toekomst voor haar drie dochters.

 

 

http://www.broodjeaap.nl/afghan.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons:

© 2018 Roshan Vrouwenvereniging . All Rights Reserved.