Taekwondo; zoiets als liefde op het eerste gezicht?

mei 13, 2012

bestuur

1 Comment

Ze is leergierig, sportief en het begrip doorzettingsvermogen kent ze als geen ander. Mariam Popal (20) is Nederlands en Europees Kampioen Taekwondo. Deze eretitel leidde in 2008 ertoe dat ze tot Sportvrouw van het jaar werd benoemd door gemeente Uden. Roshan vrouwenvereniging trok een dag op met deze energieke dame om erachter hoe haar passie voor Taekwondo is ontstaan.

Wat doe je in je dagelijks leven?

In mijn dagelijks leven studeer ik. Daarnaast werk ik 12 uurtjes per week bij de zorgadministratie van het Universitair Medisch (UMC). Naast mijn studie en bijbaantje houd ik me graag bezig met onze net opgerichte studentenvereniging Mayhan Students. Verder ligt mijn hart bij Stichting Paymaan, waarbij ik lid ben van de steungroep. De doelstelling van Stichting Paymaan is het bevorderen van het algemene welzijn van Afghaanse kinderen en jongeren.

Wat zijn je hobby’s?

Een van mijn hobby’s is, raar maar waar, het vergaren van kennis. Tegenwoordig hebben we zoveel leerzame bronnen tot onze beschikking. Het zou zonde zijn om er niets mee te doen. Mijn interesses gaan vooral uit naar poëzie en inspirerende figuren uit de geschiedenis. Ook ben ik gek op reizen.

Wanneer ben je met taekwondo begonnen en waarom?

Op mijn negende levensjaar keek ik voor het eerst mee bij een taekwondo training. Ik was meteen verkocht. Dít was wat ik wilde doen! Twee dagen later deed ik mee met mijn eerste taekwondo training en vanaf die dag wilde ik geen training meer missen.  Waarom? Het werd mijn passie. Misschien was het zoiets als liefde op het eerste gezicht?

Wat heb je met taekwondo bereikt?

Op het gebied van taekwondo begon ik al vroeg met het draaien van toernooien. Uiteindelijk deed ik het daarvoor. Het begon met WTF districtwedstrijden en later heb ik me Nederlands en Europees Kampioen mogen noemen bij het ITF. (WTF en ITF zijn twee verschillende Taekwondo bonden) Dit zorgde ervoor dat ik werd gekozen tot Sportvrouw van 2008 in onze gemeente Uden.  In 2009 heb ik met de organisatie Right To Play een veldbezoek gebracht aan de landen Ghana en Benin. Daar heb ik met veel plezier taekwondo workshops gegeven.

Wat voor voldoening krijg je van taekwondo?

Taekwondo heeft me ontzettend veel voldoening gegeven. Ik kreeg voldoening als mijn handen tijdens het afgroeten aan het einde van de training trilden van de adrenaline en ik helemaal uitgeput was of als de scheidsrechter na de wedstrijd mijn hand omhoog hield. Wat ik uiteindelijk veel belangrijker vind dan de bekers is het feit dat ik de doelen die ik voor mezelf  had gezet ook heb bereikt. Ik wilde minstens de zwarte band halen en meedoen met de Nederlandse kampioenschappen. Uiteindelijk haalde ik de 2e Dan op mijn zwarte band en werd ik Europees kampioen. Dat geeft zeker voldoening.

Hoe staat je familie hier tegenover? Steunen ze jou of keuren ze het juist af?

Mijn familie heeft me altijd erg gesteund. Ik heb alleen één keer gehoord: “Jan-e madar, is het nu niet genoeg?” en dat was toen ik last had van mijn kaak na een iets te harde trap.  Mijn ouders hebben me altijd weten te motiveren door te tonen hoe trots ze waren. En als ik even minder gemotiveerd was, wist mijn vader dat wel te veranderen.

Is het normaal binnen de afghaanse cultuur om de sport taekwondo te beoefenen?

Het is zeker normaal binnen de Afghaanse cultuur om de sport Taekwondo te beoefenen. Het is altijd al een geliefde sport geweest in Afghanistan.  Als ik mijn landgenoten vertel dat ik Taekwondo, krijg ik leuke reacties. Ze zijn vaak erg enthousiast dat ik als Afghaans meisje een dergelijke sport beoefen.  Natuurlijk hoor ik weleens dat sommige Taekwondo beschouwen als een ‘mannen’-sport, maar dat is zeker niet alleen zo bij Afghanen. Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat ik niet meer Afghaanse meisjes én jongens tegenkwam op toernooien. Hopelijk komt daar verandering in, want ik ben ervan overtuigd dat we heel wat talentjes hebben!

Tekst: Fereshta Aslami

One Response Taekwondo; zoiets als liefde op het eerste gezicht?

1. Mardjan Said...

Hoi Mariam,

Ik vind het NameKhuda echt super dat je op taekwondo zit! Precies niet veel vrouwen beoefenen deze sport, omdat ze denken dat het niks voor meisjes is. Persoonlijk vind ik het een hele goede zelfverdedegingstraining. Zelf heb ik een nichtje en neefje die op judo zitten.

Toen ik net zo oud als jou was wilde ik graag ook aan een sport deelnemen karate was onderandere een van mijn favoriete sporten. Helaas is dat er nooit van gekomen en heb ik nu jouw leeftijd bereikt waarin het niet zo gemakkelijk is als jongs af aan.

Niet alleen je ouders zijn trots op je, ook veel vrouwen zullen dat zijn. Eentje is dat al.

Ik hoop InshAllah dat je zo aan meer wedstrijden meedoet en titels wint.

Groetjes Mardjan,